Muskel- og skjelettlidelser

Image
Musculoskeletal disorders. Woman being treated for musculoskeletal disorders

Muskel- og skjelettlidelser er en av de vanligste arbeidsrelaterte plagene. I Europa påvirker de millioner av arbeidere og koster arbeidsgivere milliarder av euro. Håndtering av muskel- og skjelettlidelser vil forbedre arbeidernes liv, men er også fornuftig i et forretningsmessig perspektiv.

Arbeidsrelaterte muskel- og skjelettlidelser påvirker rygg, nakke, skuldre og øvre ekstremiteter, så vel som nedre ekstremiteter. De dekker skader eller forstyrrelser i leddene eller andre vev. Helseproblemene varierer fra mindre smerter til mer alvorlige medisinske tilstander som krever avspasering eller medisinsk behandling. Når det gjelder mer kroniske sykdommer, kan de til og med føre til nedsatt funksjonsevne og behovet for å gi opp arbeid.

Årsaker til muskel- og skjelettlidelser

De fleste arbeidsrelaterte muskel- og skjelettlidelser utvikler seg over tid. Det er vanligvis flere årsaker til muskel- og skjelettlidelser; ulike risikofaktorer virker ofte i kombinasjon, inkludert fysiske og biomekaniske faktorer, organisatoriske og psykososiale faktorer og individuelle faktorer.

Fysiske og biomekaniske risikofaktorer kan være:

  • Håndtering av last, spesielt i tilfelle bøying og vridning
  • Repeterende eller kraftkrevende bevegelser
  • Ubekvemme og statiske holdninger
  • Vibrasjoner, dårlig belysning eller kalde arbeidsmiljøer
  • Hurtigarbeid
  • Langvarig sittestilling eller langvarig ståing i samme stilling

Organisatoriske og psykososiale risikofaktorer kan være:

  • Høye arbeidskrav og lav autonomi
  • Mangel på pauser eller mangel på muligheter for å endre arbeidsstillinger
  • Arbeide med høy hastighet, inkludert etter å ha introdusert nye teknologier
  • Arbeide lange timer eller jobbe på turnus
  • Mobbing, trakassering og diskriminering på arbeidsplassen
  • Lav jobbtilfredshet

Generelt dekker dette alle psykososiale og organisatoriske faktorer (spesielt når de kombineres med fysiske risikoer) som kan føre til stress, utmattelse, angst eller andre reaksjoner, som øker risikoen for arbeidsrelaterte muskel- og skjelettlidelser.

Individuelle risikofaktorer kan være:

  • Tidligere sykehistorie
  • Fysisk kapasitet
  • Livsstil og vaner (f.eks. røyking, mangel på mosjon)

Risikovurdering

Det finnes flere løsninger, og ekspertråd kan av og til kreves for uvanlige eller alvorlige problemer. Imidlertid er mange løsninger enkle og rimelige, for eksempel en vogn som bistår med håndtering av varer eller endre plasseringen av gjenstander på byrået.

Arbeidsrelaterte muskel- og skjelettlidelser kan takles hvis arbeidsgivere bruker en kombinasjon av:

  • Risikovurdering: å ha en helhetlig tilnærming, vurdere og ta opp hele spekteret av årsaker (se over). Det er også viktig å vurdere de arbeidstakere som kan ha større risiko for å lide av arbeidsrelaterte muskel- og skjelettlidelser. Prioriteten er eliminering av risiko, men også tilpasning av arbeidet til arbeidstakere.
  • Arbeidstakermedvirkning: dekker arbeidere og deres representanter i diskusjoner om mulige problemer og løsninger.

Les mer om hvordan du kan forebygge arbeidsrelaterte muskel- og skjelettlidelser.

Handlingsplan for forebygging

En liste over tiltak bør gjøres i prioritert rekkefølge etter gjennomføring av risikovurdering, og arbeidstakere og deres representanter vil involveres i gjennomføringen. Tiltak bør fokusere på primær forebygging, men også på tiltak som brukes for å minimere alvorlighetsgraden av eventuelle skader. Forsikre deg alltid at alle arbeidstakere får relevant informasjon, opplæring og trening om helse og sikkerhet på arbeidsplassen, og vet hvordan de kan unngå spesifikke farer og risikoer.

Tiltak kan dekke følgende områder:

  • Utformingen av arbeidsplassen: tilpasse utformingen for å forbedre arbeidsstillinger
  • Utstyr: sikre at den er designet på en ergonomisk måte og er egnet for oppgavene
  • Oppgaver: endre arbeidsmetoder eller verktøy
  • Styring: planlegg arbeidet for å unngå repeterende eller langvarig arbeid i dårlige holdninger. Planlegg hvilepauser, roter jobber eller omfordele arbeid
  • Organisatoriske faktorer: utvikle en policy for å forbedre arbeidsorganisasjonen og det psykososiale miljøet på arbeidsplassen og fremme muskel- og skjeletthelse

Forebyggende tiltak bør også ta hensyn til teknologiske endringer i utstyr og digitalisering av arbeidsprosesser og relaterte endringer i organisering av arbeidet.

Helseovervåking, helsefremmende arbeid og rehabilitering og reintegrering av arbeidstakere som allerede lider av arbeidsrelaterte muskel- og skjelettlidelser, må også vurderes i ledelsestilnærmingen til muskel- og skjelettlidelser.

Forskning på arbeidsrelaterte muskel- og skjelettlidelser

EU-OSHA har gjennomført et flerårig HMS-oversiktsprosjekt om arbeidsrelaterte muskel- og skjelettlidelser. Målet var å undersøke problemene knyttet til arbeidsrelaterte muskel- og skjelettlidelser, forbedre vår forståelse av dette emnet og identifisere effektive måter å håndtere arbeidsrelaterte muskel- og skjelettlidelser på. Prosjektet har også sett nærmere på retningslinjer og arbeidsplasstiltak for å forebygge arbeidsrelaterte muskel- og skjelettlidelser og håndtere kroniske muskel- og skjelettlidelser, inkludert støtte til arbeidstakeres rehabilitering og tilbakevending til arbeid. HMS-oversiktsprosjektet belyser behovene for politiske beslutningstakere og forskere og kompletterer Et sikkert og godt arbeidsmiljø-kampanjen 2020–2022.

Europeisk lovgivning

Europeiske direktiver, EUs HMS-strategier, forskrifter i medlemsstater og retningslinjer for god praksis anerkjenner viktigheten av å forhindre muskel- og skjelettlidelser.

Risiko for arbeidsrelaterte muskel- og skjelettlidelser faller innenfor rammen av arbeidsmiljødirektivet, som har som mål å beskytte arbeidstakere mot arbeidsrelaterte risikoer generelt og fastlegge arbeidsgiverens ansvar for å sikre helse og sikkerhet på arbeidsplassen. Noen risikoer relaterte til muskel- og skjelettlidelser omfattes av spesifikke direktiver, særlig direktivet for manuell håndtering av last, direktivet for dataskjermutstyr og vibrasjonsdirektivet. Arbeidsutstyrsdirektivet tar for seg stillingene som inntas av arbeidstakere når de bruker arbeidsutstyr, og gjør det klart at arbeidsgivere må vurdere ergonomiske prinsipper for å oppfylle de lovpålagte kravene til HMS.

EU-OSHA overvåker forekomst, årsaker og forebygging av muskel- og skjelettlidelser. EU-OSHA støtter også deling av god praksis.