Glosar
A
Absenteism
Absențe (uneori repetate pe o perioadă de timp) în timpul de muncă programat
Afecțiuni (musculoscheletice) ale membrelor superioare, de origine profesională
Afecțiuni ale gâtului, umerilor, brațelor, mâinilor, încheieturilor și degetelor, care provoacă durere, disconfort, amorțeală și furnicături, care sunt cauzate sau agravate în primul rând de muncă și de efectele mediului imediat de muncă
Afecțiuni (musculoscheletice) ale membrelor superioare, de origine profesională
Afecțiuni ale extremităților membrelor inferioare, în principal ale șoldului, genunchiului și picioarelor, care sunt cauzate sau agravate în primul rând de muncă și de efectele mediului imediat al muncii
Afecțiuni lombare de origine profesională
Printre afecțiunile musculoscheletice lombare de origine profesională se numără discopatiile, leziuni ale mușchilor și ale țesuturilor moi.
Afecțiuni musculoscheletice (AMS) de origine profesională
Afecțiunile musculoscheletice de origine profesională sunt afecțiuni ale structurilor corpului, cum sunt mușchii, articulațiile, tendoanele, ligamentele, nervii, oasele și sistemul circulator localizat, care sunt cauzate sau agravate în primul rând de muncă și de efectele mediului de muncă
Afecțiuni musculoscheletice acute
Debut rapid al stării de disconfort de scurtă durată ca urmare a expunerii la pericolele AMS. Un efect acut asupra sănătății se poate numi și impact de scurtă durată
Afecțiuni musculoscheletice cronice
Disconfort de durată medie sau lungă ca urmare a expunerii la pericolele AMS. Un efect cronic asupra sănătății se poate numi și acel efect cu impact de lungă durată sau o boală cu latență de lungă durată
C
Capacitatea de muncă
Reflectă echilibrul dintre cerințele muncii exercitate și resursele individuale (personale), de exemplu în ceea ce privește tipul de activitate, volumul de muncă, organizarea muncii, sănătatea, competențele, valorile, atitudinile și motivația.
Cartografierea corpului
Harta corpului este o imagine care arată acele părți ale corpului unui lucrător care devin dureroase, bolnave sau încordate din cauza muncii.
Cartografierea pericolelor
O hartă a pericolelor arată unde există probleme de sănătate și de securitate la locul de muncă. Aceste probleme duc la îmbolnăvirea, vătămarea sau stresul lucrătorilor.
E
Evaluarea riscurilor
Evaluarea riscurilor este un proces care constă în evaluarea riscurilor pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, generate de pericolele existente la locul de muncă. Este o examinare sistematică a tuturor aspectelor muncii, pentru a se stabili:cauzele unor posibile vătămări sau răniri;posibilităţile de eliminare a pericolelor şi, dacă nu este posibil;măsurile de prevenire sau protecţie care sunt sau trebuie implementate pentru a ţine sub control riscurile.
Evaluarea riscurilor în funcție de diversitate
Ia în considerare diversitatea forței de muncă în evaluarea și gestionarea riscurilor profesionale.
Evaluarea riscurilor în funcție de gen
Include aspectele legate de gen în evaluările riscurilor la locul de muncă
F
Factori de risc de AMS
La apariția AMS-urilor pot contribui diferite categorii de factori, de exemplu factori fizici și biomecanici, factori organizaționali și psihosociali, factori individuali și personali.
Fizic sau biomecanic
Poziția și mișcările corpului la locul de muncă pot dăuna sănătății, din cauza repetiției, duratei sau efortului. De exemplu, reprezintă factori de risc fizic: munca fizică grea (exercitare în forță), ridicarea de obiecte grele, posturile incomode, sarcinile de lucru prelungit, poziția prelungită așezat sau în picioare, precum și sarcinile de lucru care trebuie realizate în mod repetitiv sau cu mare precizie
I
Ieșirea anticipată de pe piața muncii/pensionarea anticipată
Ieșirea anticipată de pe piața muncii/pensionarea anticipată din motive de sănătate este situația în care o persoană își părăsește locul de muncă înainte de vârsta standard pentru încetarea activității profesionale (pensionare) din motive de sănătate.
Individual și personal
Vârsta, genul, înălțimea, lungimea brațului, capacitatea fizică, antecedentele medicale, necunoașterea tehnicilor de lucru și a procedurilor de securitate pot fi, de asemenea, factori de risc de AMS dacă riscurile nu sunt gestionate corespunzător.
Intervenție timpurie
Luarea de măsuri — de exemplu, furnizarea de sprijin profesional, trimitere rapidă la medic și diagnosticul rapid, adaptarea mediului de lucru — de îndată ce apar simptomele. Aceste măsuri reduc considerabil riscul de absență de lungă durată a lucrătorului de la locul de muncă. Intervenția timpurie poate reduce absenteismul și poate duce la economii reale în sistemele naționale de sănătate și de protecție socială.
M
Munca sedentară
Este un loc de muncă unde sunteți în poziția așezat în majoritatea timpului de lucru sau unde sunteți așezat continuu pe perioade lungi de timp.
O
Organizațional
Organizarea muncii ca număr de ore de lucru consecutive, posibilitatea de a lua pauze, ritmul de muncă și de diversitatea sarcinilor de lucru determină gradul de solicitare din punct de vedere fizic al sarcinilor de muncă..
p
pericol
eveniment fizic, fenomen sau activitate umană potențial dăunătoare, care poate provoca pierderi de vieți sau răniri, avarierea bunurilor, tulburări sociale și economice sau degradarea mediului înconjurător
P
Postură dinamică
Posturile dinamice se referă la poziția corpului atunci când corpul și/sau membrele sunt în mișcare, cum ar fi în timpului mersului.
Postură statică
Postura statică este atunci când menținem aceeași poziție pe o perioadă de timp prelungită, de exemplu când stăm în picioare, așezați sau în genunchi.
Posturi
Postura este poziția capului, a trunchiului și a membrelor. O postură activă necesită acțiunea coordonată a mai multor mușchi și structuri ale corpului. Posturile active pot fi statice sau dinamice.
Poziția așezat dinamică sau în mișcare
înseamnă mișcarea sau schimbarea poziției corpului așezat
Prezenteism
Acțiune a angajaților care vin la muncă deși sunt bolnavi, caz în care absența este justificată, și care, în consecință, își desfășoară activitatea în condiții sub cerințele optime
Psihosocial
Volumul de muncă excesiv și intensitatea mare a muncii pot spori nivelul de stres al lucrătorilor, care, la rândul său, poate mări tensiunea musculară pe care aceștia o resimt și sensibilitatea lor la durere. Mai mult, lipsa de control asupra sarcinilor de lucru sau a modului ori ritmului de realizare a sarcinilor, precum și lipsa de sprijin din partea colegilor sau a personalului de conducere pot, de asemenea, să mărească riscul de AMS. Acest lucru se datorează faptului că resimțirea unei presiuni prea mari la locul de muncă împiedică lucrătorii să ia măsurile de precauție adecvate sau să adopte posturi și practici sigure de lucru și, astfel, factorii psihosociali devin factori de risc pentru AMS.
R
Readaptare
Un proces de restabilire a „nivelurilor optime de funcționare fizică, senzorială, intelectuală, psihologică și socială” ale pacientului.
Revenirea la locul de muncă
Revenirea la locul de muncă este un efort coordonat care vizează păstrarea locului de muncă și prevenirea ieșirii anticipate de pe piața muncii, și care cuprinde toate procedurile și intervențiile menite să protejeze și să promoveze sănătatea și capacitatea de muncă a lucrătorilor și să faciliteze reintegrarea în muncă a oricărei persoane care se confruntă cu o reducere a capacității de muncă ca urmare a unei vătămări sau a unei boli.
r
risc
probabilitate ca potențialul de vătămare să fie atins în condițiile de utilizare și/sau de expunere
S
Sarcină musculară statică
este efortul pe care trebuie să-l facă mușchii pentru a menține o poziție fără să se miște, de exemplu să țină drept un braț fără să-l miște sau să stea în picioare sau așezat în aceeași poziție fără să se miște.