25 de ani de colaborare pentru o Europă sigură și sănătoasă

Image

De-a lungul întregului an 2019, EU-OSHA celebrează 25 de ani de colaborare pentru a face locurile de muncă din Europa mai sigure, mai sănătoase și mai productive. Aici veți găsi informații complete despre cea de-a 25-a aniversare de la înființarea EU-OSHA.

EU-OSHA devine parte a proiectului european

Securitatea și sănătatea în muncă (SSM) s-a situat în centrul proiectului european încă de la început, odată cu crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului. Principalul punct de referință pentru SSM în dezvoltarea UE a constat în publicarea Directivei-cadru (89/391/CEE) din 1989. Aceasta a stabilit principii comune și a așezat evaluarea riscurilor în centrul legislației privind SSM. La începutul anilor ’90, în Europa se produceau anual peste 4 milioane de accidente la locul de muncă, 8 000 dintre ele fiind mortale. Ca răspuns la aceste cifre șocante, Comisia Europeană a declarat 1992 Anul european al securității și sănătății în muncă. Acesta a pregătit terenul pentru înființarea EU-OSHA, în 1994, iar restul e istorie.

Ce ar putea rezerva viitorul?

Ultimii 25 de ani au fost o perioadă caracterizată de schimbări semnificative în domeniul muncii și de schimbări fără precedent în UE. Viitorul este nesigur, însă, fără îndoială, va veni cu noi provocări, ca urmare a evoluțiilor tehnologice, a presiunilor politice și ale societății, precum și a schimbărilor economice, demografice și chiar în ceea ce privește UE ca atare. Relațiile solide ale EU-OSHA cu toți partenerii săi - Comisia Europeană, punctele focale naționale, partenerii sociali, partenerii de campanii și părțile sale interesate - îi vor fi de ajutor pentru a face față acestor provocări.

Indiferent ce aduce viitorul, EU-OSHA și partenerii săi vor continua să depună eforturi pentru a face Europa un loc mai sigur, mai sănătos și mai productiv în care să lucrăm.