25 godina zajedničkog rada za sigurnu i zdravu Europu

Image

EU-OSHA 2019. obilježava 25. obljetnicu zajedničkog rada na osiguravanju sigurnijih, zdravijih i produktivnijih radnih mjesta u Europi. Ovdje možete pronaći sve informacije o 25. obljetnici osnivanja EU-OSHA-e.

EU-OSHA postaje dio europskog projekta

Sigurnost i zdravlje na radu u samom su srcu europskog projekta od njegovih početaka, tj. od osnivanja Europske zajednice za ugljen i čelik. Glavna prekretnica u radu tadašnje Europske ekonomske zajednice u području sigurnosti i zdravlju na radu bilo je donošenje Okvirne direktive o sigurnosti i zdravlju na radu (89/391/EEZ) 1989. godine. Direktivom su donesena zajednička načela i uvedena je procjena rizika kao temelj zakonodavstva o sigurnosti i zdravlju na radu. Početkom devedesetih u Europi je svake godine zabilježeno više od četiri milijuna nesreća na radnom mjestu, od kojih je njih 8 000 završilo smrtnim slučajem. Kao odgovor na takve šokantne podatke, Europska komisija proglasila je 1992. godinu Europskom godinom sigurnosti, higijene i zaštite zdravlja na radu. Time se otvorio prostor za osnivanje EU-OSHA-e 1994., a ostalo je povijest.

Što nam budućnost donosi?

Proteklih 25 godina označile su velike promjene u svijetu rada te nezapamćene promjene u Europskoj uniji. Budućnost je nesigurna, ali svakako se očekuju novi izazovi zbog razvoja tehnologije, političkih i društvenih pritisaka te promjena u gospodarstvu, demografskoj slici i samoj Europskoj uniji. Snažan odnos EU-OSHA-e s njezinim partnerima (Europskom komisijom, nacionalnim kontaktnim točkama, društvenim partnerima, partnerima za kampanju i njezinim dionicima) pridonijet će rješavanju takvih izazova.

Što god nam budućnost nosila, EU-OSHA i njezini partneri radit će na osiguravanju sigurnijih, zdravijih i produktivnijih radnih mjesta u Europi.