Agenții biologici sunt cunoscuți că cauzează probleme de sănătate. Potrivit Sondajului european privind condițiile de muncă 2015, un procent în creștere de lucrători europeni (13 %, ceea ce reprezintă de 1,5 ori mai mult decât acum 10 ani) sunt expuși la agenți infecțioși la locul de muncă. Agenții biologici includ viruși, bacterii, ciuperci și paraziți și pot cauza probleme de sănătate fie direct, fie prin expunerea la alergeni sau toxine asociate.
Expunerea la agenți biologici la locul de muncă poate avea legătură cu câteva probleme de sănătate, inclusiv boli infecțioase, cancer și alergii. Unii agenți biologici pot fi nocivi și pentru făt.
Lucrătorii din anumite sectoare, precum servicii de sănătate și veterinare, agricultură, gestionarea sistemelor de canalizare și laboratoare, sunt în mod special expuși acestui risc. Acești lucrători pot lucra direct cu microbi sau pot fi expuși la microbi prin contact cu, de exemplu, lichide corporale sau cu solul. Dacă sursa expunerii la un agent biologic este cunoscută, este relativ ușor să se prevină efectele adverse asupra sănătății. Gestionarea riscului de surse de expunere necunoscute este mult mai dificilă.
Publicații oferite de EU-OSHA pe această temă:
Agenții biologici și bolile profesionale: rezultatele unei evaluări a literaturii de specialitate, ale unui sondaj în rândul experților și ale unei analize a sistemelor de supraveghere: Raport și rezumat
Documente de dezbatere care identifică sectoarele cu risc mare de expunere la agenți biologici: sănătate, profesii care presupun deplasări și contact cu călători, profesii legate de animale; gestionarea deșeurilor și epurarea apelor uzate și cultivarea terenurilor.